Zelené blouznění ministra Tomáše Chalupy

Ministr životního prostředí Tomáš Chalupa se pro server parlamentnilisty.cz zde vyjádřil na adresu zvolení Martina Bursíka do vedení Strany zelených ve smyslu „návratu recyklovaných osobností do předsednictva zelených“. Já osobně všem zvoleným chci dát šanci se ukázat a poučit z předchozího angažmá. Šanci na reparát ale nemá ministr životního prostředí Tomáš Chalupa, který svými výroky ukazuje na vlastní nekompletnost a ideovou nenávist vůči zeleným myšlenkám a nástrojům zelené politiky.

Jak ministr správně píše, Martin Bursík je do určité míry otcem myšlenky zákona na podporu obnovitelných zdrojů, ale jeho doporučení pro tehdejší vládu bylo umožnit snižování výkupní ceny o 10% ročně, nikoliv pouze o 5% jak schválila vláda ČSSD v roce 2005. Navíc to byli v roce 2009 kolegové ministra Chalupy z ODS, kteří ač věděli o růstu žádostí o připojení zelených zdrojů a s tím spojených nákladů pro spotřebitele, tak neudělali vůbec nic! (viz např. článek Velká solární loupež zde.) Není to tedy vina Strany zelených, ale laxnosti v přístupu k věci či dokonce záměru zcela konkrétních lidí z ODS či ČSSD. Tímto hráli do karet kartelu mocných firem, které namísto drobných žadatelů o připojení menších instalací zcela vyluxovaly trh svými megaprojekty a na to napojené státem garantované zisky. Tímto trikem také začali politici stejných stran své „svaté“ tažení proti obnovitelným zdrojům, které jsou ve světě nejrychleji rostoucím odvětvím energetiky a mají velmi nízké negativní dopady v čase a místě na životní prostředí.   

Tímto se dostáváme k druhému poblouznění ministra Chalupy. Výtce ideologického postoje Strany zelených proti jaderné energetice. Rád bych panu ministrovi sdělil, že pohled Strany zelených je v tomto směru čistě pragmatický a ekonomický.  Jaderná energetika je drahá, její cena s ohledem na nové bezpečnostní standarty po katastrofě ve Fukušimě pouze poroste a ví to i vláda, jejímž členem je pan Chalupa. A stejná vláda navrhuje ve své energetické koncepci garantované výkupní ceny pro jaderné zdroje, neboť tuší jak to bude drahé… tedy otevírají místo pro nový jaderný tunel na peníze spotřebitelů. Pan ministr dále asi netuší ve svém strašení dovozem elektřiny, že posílení jádra pouze zvýší naší závislost na dovozech paliva ze zahraničí. Nebo už má ministr na stole podepsaný souhlas na obnovu devastující těžby uranu v ČR? Pokud ano, stejně se vytěžená ruda musí vozit mimo ČR k přepracování na palivo a pak zpět do ČR. Navíc doplňuji, že ČR má spočítaný potenciál v roce 2050 produkovat cca 80% spotřeby elektřiny z domácích obnovitelných zdrojů. A to je číslo, ke kterému by měl dobrý ministr životního prostředí směřovat. Ministr Tomáš Chalupa jím není.

Ondřej Mirovský

Vedoucí energetické sekce Strany zelených

Autor: Ondřej Mirovský | úterý 27.11.2012 13:16 | karma článku: 16,32 | přečteno: 1331x
  • Další články autora

Ondřej Mirovský

Sdílené auto do každé rodiny

14.5.2018 v 20:14 | Karma: 11,18

Ondřej Mirovský

Plíživý návrat komunistů

1.12.2017 v 10:30 | Karma: 38,99
  • Počet článků 33
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1450x
Radní MČ Praha 7 pro oblast dopravy.

Člen dopravního výboru hlavního města Prahy. 

  

Seznam rubrik