Jak asi (ne)vybereme novou radnici v Praze 7...

28. 03. 2013 10:57:36
Praha 7 hledá své nové sídlo už téměř dvě desítky let. Snahy o nákup předražených projektů ukončilo až úspěšné referendum proti předražené radnici. Optimismus po referendu vystřídala hořká chuť snah vládnoucí koalice. Ta hledá záminky, jak nadějné projekty zablokovat. Po prvních dvou jednáních nového výboru je zřejmé, že vládnoucí koalice hodlá spíše zdržovat a paradoxně referendum využije jako záminku pro blokování mnohých zajímavých projektů.

Podivné složení výboru pro výběr radnice

Velmi zajímavým momentem v kalkulu ODS-ČSSD bylo již samotné sestavování členstva Výboru. Sice zvolili předsedou výboru zástupce opozice z TOP 09, ale ve výboru si ponechali většinu. Úsměvné je i to, že se členy výboru za koalici (kromě jednoho radního) stali hlavně řadoví zastupitelé, kteří se v předchozích letech v diskusi k výběru radnice vůbec nikdy neangažovali, pokud vůbec kdy promluvili... V tomto zmaru ani nepřekvapí, že se členem výboru stal pravomocně odsouzený zastupitel M. Fabián (ČSSD).

První jednání výboru 4. 3. 2013 – občané za dveřmi

První setkání nového výboru připomínalo komedii složenou z osobních útoků, arogance a snahy vše tutlat před občany. Nad rámec nepříliš připraveného programu a návrhu materiálů se totiž hned na začátku jednání při příchodu námi pozvaných občanů zvedla nevole v řadách ČSSD i KSČM směrem k účasti veřejnosti a všichni příchozí byli i s podporou ODS vykázání na chodbu, neboť prý do schválení jednacího řádu není možné veřejnost vpustit. To ale vyvrátila pozvaná vedoucí odboru právního, která nám sdělila, že nemáme povinnost mít jednací řád, ale je jistě dobré ho mít. Jednací řád byl vlastně předmětem téměř 90 minutové debaty, kdy se emotivně řešilo jak propojit předsedou navržený (stručný a spíše nepoužitelný návrh) se standardním jednacím řádem ostatních výborů. Nakonec to do příště zpracoval právní odbor...

V posledních 15 minutách se výbor dostal i k návrhu postupu a případných hodnotících kritérii. Již v debatě se ukázalo, že koalice hodlá využít otázek referenda k rozporování i docela rozumných projektů (např. nyní diskutované budovy Ekonomia v Dobrovského ul. na Letné).

Druhé jednání výboru 25. 3. 2013 – překvapení a občané opět za dveřmi (a za šašky)

Jednání výboru opět začalo vykázáním občanů na chodbu – prý ještě nemáme jednací řád! Můj protest opět nepomohl...

Prvním zajímavým bodem byla reakce pana starosty na mou interpelaci k usnesení rady MČ z 5. 3. 2013, obec uzavírá smlouvu na technické posouzení budovy Ekonomie za cca 500 000 Kč (zatímco běžná cena je cca 250 000 Kč.). Jeho odpověď ale vyrazila dech snad i jeho nohsledům v ODS – prý toto s radnicí vůbec nesouvisí, je to možná investice (nákup akcií) pro Prahu 7, a proto se k tomu ani tento výbor nemusel vyjadřovat. Přitom se již v nabídce majitele hovoří o „nabídce nemovitosti pro umístění radnice“ viz zde. a následné usnesení Zastupitelstva jasně směřovalo k hodnocení nabídky pro radnici ... A cena technického zhodnocení? – že si prý cenu vůbec nezná a prostě vyhrál nejlevnější... Už se těším na další kolo interpelací v této věci!

Dalším bodem bylo oblíbené téma jednacího řádu. S ohledem na aktivitu diskutérů na minulém jednání směrem k tomuto jsem očekával smršť protinávrhů a mailovou diskusi členů výboru předem, abychom nemuseli opět ztrácet čas na jednání. Bohužel přišel protinávrh jediný (můj společně s Ing. Tinkou), který zajištoval přístup veřejnosti na jednání a vyvěšování zápisů z jednání na webu MČ Prahy 7. V průběhu debaty o jednacím řádu se nakonec podařilo uhájit přístup veřejnosti, vyvěšování pozvánky a programu na webu. Již se ale nepodařilo do řádu včlenit vyvěšování zápisu z jednání na webu - opravdu nevím, čeho se proboha bojí? Dokonce si koalice odhlasovala zákaz nahrávání audiovizuálních záznamů. Suma sumárum, jednací řád je trochu kočkopes - občan se účastnit může, hlavně žádné kamery a zápis z jednání na webu bude viset až po jednání Zastupitelstva ...

Největší peckou jednání byl však závěr - po schválení řádu se mohla trpělivá veřejnost dostavit do sálu ve stejný okamžik, kdy zástupci ODS i ČSSD svorně zaklapli desky s tím, že to pro dnešek stačí ... a ve víru zvednutého prachu zmizeli jako čerti v pohádkách... a na stole jsme přitom měli ještě 3 velmi podstatné body programu ...

Bude to tedy pekelná jízda vybrat tu radnici...

Ondřej Mirovský, Zastupitel MČ Prahy 7 za Stranu zelených

Člen výboru pro výběr radnice

Autor: Ondřej Mirovský | čtvrtek 28.3.2013 10:57 | karma článku: 14.52 | přečteno: 479x

Další články blogera

Ondřej Mirovský

30 km/h v Praze? ANO a sakra rychle! Protože na každém životě záleží.

Zóny 30 jsou nedílnou součástí dopravní politiky mnoha měst, která jasně vidí zásadní rozdíl v dopadech na život a zdraví chodce při nehodách při 50 km v hodině a 30 km v hodině.

2.9.2021 v 13:44 | Karma článku: 13.32 | Přečteno: 1359 | Diskuse

Další články z rubriky Politika

Jiří Žamboch

Putinovo dnešní vojenské srovnání NATO a Ruska záměrně kulhá.Situace Ruska je o dost lepší

Dnešní srovnání NATO Putinem dalším chytrým Putinovým tahem.Prohlášení "Rusko vydává desetkrát méně na obranu než Spojené státy, tak je ruský útok na NATO nesmyslný." má ukolébat veřejnost evropských členů NATO.Je to však jinak.

28.3.2024 v 20:10 | Karma článku: 8.47 | Přečteno: 199 | Diskuse

Jan Pavelec

ČR má se svým upoceným pojetím liberalismu 200 let zpoždění.

Podle Listiny základních práv a svobod se Česká republika nesmí vázat na jakoukoliv výlučnou ideologii či náboženské vyznání, a podle Ústavy má být státem sociálním, nikoliv (neo)liberálním.

28.3.2024 v 15:50 | Karma článku: 13.75 | Přečteno: 208 | Diskuse

Jan Bartoň

Přichází nový věk – volíme mezi tragédií a realismem

Pan Václav Vlk starší uveřejnil skvělý komentář k současné mezinárodní situaci pod titulkem Přichází nový věk tragédie. Abychom předešli tragédii, musíme zvolit realismus.

28.3.2024 v 10:00 | Karma článku: 28.94 | Přečteno: 618 | Diskuse

Petr Duchoslav

Ruský břeh Roberta Fica

Jsem proslovenský, dělám vlasteneckou a suverénní politiku, vše jen pro národ. Tak by se stručně dala charakterizovat politika staronového premiéra Roberta Fica. Zní to sice líbivě, ale realita je bohužel jiná.

27.3.2024 v 9:24 | Karma článku: 25.27 | Přečteno: 529 | Diskuse

Petr Štrompf

Utažený kremelský šroub. Stržený závit pak způsobí pohromu

Islamisté vraždící v Moskvě. Mrtví na obou stranách ukrajinské fronty. Represe režimu, žijícího ve strachu o sebe samého. Šrouby stále utahuje a bude je utahovat ještě víc.

26.3.2024 v 17:34 | Karma článku: 18.93 | Přečteno: 472 | Diskuse
Počet článků 33 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1450

Radní MČ Praha 7 pro oblast dopravy.

Člen dopravního výboru hlavního města Prahy. 

  

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...