Jak zchladit naše města v době horka?

6. 08. 2015 19:01:22
V těchto dnech Česko sužuje již několikátá vlna veder za tento rok. Podle klimatologů by přitom horkých vln mělo ještě přibývat. Jak se můžeme vlnám vedra bránit?

Zvláště ve městech, která zachycují mnohem více tepla než okolní volná krajina, pociťujeme vedra velmi silně. Tento jev, kdy města pohlcují velké množství tepla, které poté sálá ještě dlouho do noci, se nazývá městský tepelný ostrov. Příčinou městských tepelných ostrovů jsou tmavé a teplo hodně akumulující materiály (asfalt, beton), nízký podíl zeleně a vodních ploch, geometrie ulic a georeliéfu. Například v Praze je v celoročním průměru o 2,5 stupně tepleji než v okolní krajině, místy to může být až 10 stupňů, nejvýrazněji se vliv tepelného ostrova projevuje v centru Prahy.


Zdroj:http://hlinomaz.blog.idnes.cz/c/392220/Prazsky-tepelny-ostrov-a-tropicke-noci.html

Vysoké teploty mají negativní dopady na lidské zdraví, zejména na seniory, děti a lidi trpící chronickými nemocemi dýchacích cest. Přitom následky veder mohou být fatální. Francoužští lékaři přičítají letošním vedrům 700 úmrtí, vlně veder v roce 2003 dokonce několik tisíc. Velká vedra způsobují sníženou pozornost, bolesti hlavy, poruchy spánku, to vše snižuje pracovní výkonnost a tím pádem výrazně poškozuje českou ekonomiku. Problémem je také rostoucí koncentrace přízemního ozónu.

Urbanisté, developeři, architekti, stavitelé a v neposlední řadě politici a úředníci by proto měli ve své práci zcela samozřejmě zohledňovat dnešní a do budoucna ještě intenzivnější dopady změny klimatu. Na co konkrétně by měli myslet a co konkrétně by měli prosazovat, aby dopady veder ve městech byly co nejmenší?

Velice důležitá je zeleň ve městech. Vzrostlé stromy, keře i travnaté plochy působí jako přirozené ochlazovače. Ochlazující efekt mohou mít také zelené fasády domů či zelené střechy. .

Neméně důležité jsou vodní plochy, od těch nejmenších až po velkoplošné. Pítka v parcích, prameny, kašny, vodotrysky, gejzíry, vodní kaskády, umělé vodní kanály, brouzdaliště, rybníky či nádrže, to vše jsou důležité urbanistické prvky, které mohou zpříjemnit pobyt ve městě během letních veder.



Na zrekonstruovaném náměstí v Čelákovicích najdeme kašnu, umělý vodní kanál k brouzdání, pítko i vodotrysk. Zdroj:http://www.celakovice.cz/cs/mesto/rozvoj-mesta/projekty/revitalizace-namesti/

Dalším důležitým prostředkem, jak zabraňovat zbytečnému zahřívání měst, je volit světlé barvy povrchů, zvyšovat odrazivost (albedo) budov a dalších ploch (volných prostranství, dopravních komunikací). Všichni dobře známe rozdíl, když na sobě v létě máme tričko černé či bílé barvy či když jedeme v tmavém či světlém autě. Na jihu Španělska najdeme města, v nichž má převážná část budov bílou fasádu. Důvody jsou praktické a ani esteticky na tom města netratí. Naše podmínky jsou samozřejmě pořád velmi odlišné od těch v jižní Evropě, ale do budoucna se jim budou čím dál více blížit.


V jižanských zemích je dobrým a zároveň životně nezbytným zvykem dbát na stínění oken v podobě venkovních rolet, venkovních žaluzií a markýz.

Důležité jsou také zvolené materiály budov a energetická náročnost budov. Z hlediska přehřívání jsou velmi problematické prosklené administrativní budovy, které značnou část tepla pohlcují, značnou odrážejí do okolí. Pláště dobře izolovaných budov většinou nejsou zhotovené z teplo absorbujících materiálů, z nichž teplo sálá ještě dlouho do noci. Izolované budovy navíc zaručují stabilnější teplotu vnitřního prostředí, takže nepotřebují složitá a nákladná zařízení na větrání a chlazení, ale vystačí si s přirozenými mechanismy.

Přehřátí organismu nezřídka končí až fatálně. Pamatujme proto na to, že rozhodující není hodnota, kterou naměřil teploměr, ale naše pocitová teplota, ta totiž bývá z různých důvodů o dost vyšší. Proto bychom měli vedle pitného režimu a snahy vyhýbat se přímému slunci myslet i na výše zmíněná opatření, zejména s ohledem na naše děti a seniory.

Autor: Ondřej Mirovský | čtvrtek 6.8.2015 19:01 | karma článku: 20.74 | přečteno: 2082x

Další články blogera

Ondřej Mirovský

30 km/h v Praze? ANO a sakra rychle! Protože na každém životě záleží.

Zóny 30 jsou nedílnou součástí dopravní politiky mnoha měst, která jasně vidí zásadní rozdíl v dopadech na život a zdraví chodce při nehodách při 50 km v hodině a 30 km v hodině.

2.9.2021 v 13:44 | Karma článku: 13.32 | Přečteno: 1359 | Diskuse

Další články z rubriky Ostatní

Ladislav Jakl

Dělají z nás ženy! Nebo jen hlupáky?

Jsme všichni obětmi tajemného spikleneckého experimentu, kdy pomocí přísad do potravin globální vládci nadělají z chlapů zženštilé hermafrodity, neschopné plodit děti?

28.3.2024 v 18:55 | Karma článku: 28.18 | Přečteno: 531 | Diskuse

Milan Šupa

Čerpejme sílu ke vzestupu z prožití reality Ducha

Myslím, tedy jsem! Tato slova jsou lež! Jsou omylem! Kdo je akceptuje, sází na falešnou kartu a promrhává svůj život. Ztotožňování vlastní jsoucnosti s rozumem a myslí je tou největší tragédií, která nás může postihnout.

28.3.2024 v 16:13 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 50 | Diskuse

Jiří Herblich

Slovo, které radí člověku je Božské tím, že chápe princip Božství

Kdo najde slovo své jako Božské tím, že uvěří. Ten najde slovo společné jako svoje a bude to slovo Boha v člověku.

28.3.2024 v 6:28 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 24 | Diskuse

Yngvar Brenna

Jakou chcete budovat společnost aneb pryč s Velikonocemi

Skutečně je to něco, za co máte utrácet peníze i čas a úsilí, abyste ty dopady potírali, či alespoň pokoušeli, byť zcela marně, zmírnit? Přece jde o to, jakou chcete budovat společnost.

28.3.2024 v 1:56 | Karma článku: 15.41 | Přečteno: 299 |

Jan Andrle

Nový oblek

Jak slíbil, tak udělal. Sliby se mají plnit, že. A já to stihnu nejen do vánoc, ale dokonce do velikonoc. Tady to je, přátelé blogeřníci.

27.3.2024 v 22:17 | Karma článku: 19.79 | Přečteno: 525 | Diskuse
Počet článků 33 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1450

Radní MČ Praha 7 pro oblast dopravy.

Člen dopravního výboru hlavního města Prahy. 

  

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...