Co všechno neřekl M. Zeman čínskému prezidentovi?

Vážený pane prezidente, vítám Vás vřele v České republice a jsem poctěn Vaší historickou návštěvou naší krásné země. Doufám, že jste měl příjemný a bezproblémový let a přistání na letišti Václava Havla bylo hladké.

Stejně tak bylo totiž hladké přejmenování původně ruzyňského letiště na letiště Václava Havla. On byl totiž skutečným panem prezidentem a státníkem, který se nebál do Prahy pozvat dříve Dalajlámu, než Vás. A byl státníkem, který uměl říkat druhým pravdu i nepříjemné věci. Toho já ale nejsem a ani nechci být schopen.

Nemusíme si přece nic nalhávat, jsme malá země a jde nám především o vaše investice v naší zemi. Evropské dotace se pomalu tenčí, a také zkrátka potřebujeme dotáhnout projety, které nám Brusel nechce zaplatit, protože jsou prý nesmyslné. Pro mě a mého tiskového mluvčího je ale smysluplná jakákoliv investice, a tak bychom mohli kanál Dunaj – Odra – Labe protáhnout až do Žluté řeky? Je to pravda trochu dálka, ale za ta pracovní místa to stojí, že?

Pravda, říká se, že práva dělníků v Číně nejsou nic moc, ale na to my už tady nehledíme. Po revoluci jsme se také naučili drsnější kapitalismus, náš člověk si na to už přece jen zvykl, a vy se jistě velmi snažíte. Stejně jako lidská práva, obzvláště v Tibetu, se zajisté lepší. My to tady docela prožíváme, protože významná část společnosti je stále přesvědčena o právu na svobodný Tibet, ale také jsme to už posichrovali - dokonce i část pravicové ODS hlasovala výměnou za pandu o vzdání se jakýchkoliv aktivit k podpoře Tibetu. Prostě to tu umíme a učíme se.Na východ od nás je inspirace dost.

Takže za nás asi tak, teď jdu s dovolením na cigárko, a pak půjdeme spolu vzít ty konvičky a zasadíme strom. Rudá vpřed.

 

PS: Tento text je samozřejmě pouze autorovou představou o tom, jak si představuje možné jednání pana Zemana.    

Autor: Ondřej Mirovský | úterý 29.3.2016 10:30 | karma článku: 20,72 | přečteno: 704x