Ondřej Mirovský

„Konec“ Hořických trubiček

23. 04. 2015 14:35:27
Při každé cestě do Krkonoš se těším, až si v okolí Hořic koupím lahodný regionální produkt – tradiční Hořické trubičky, které mají dokonce registraci „Chráněné zeměpisné označení“. Neviditelná ruka globálního trhu se bohužel dostala i do Podkrkonoší a sám pan Krakonoš se asi nestačí divit, že až 80% procent každé hořické trubičky má svůj původ v Indonésii nebo Africe.

Za všechno totiž může zásadní potravinářský trend posledních let, kterým je agresivní nárůst využívání palmového tuku. Ten je produkován právě zejména v Indonésii či v podobných oblastech tropického podnebí.

Palmový tuk je dnes především díky ceně a svým technologickým vlastnostem nedílnou součástí potravin a dalších výrobků všech globálních producentů i přes to, že výroba palmového tuku má velmi rozporuplné dopady na životní prostředí. Jeho výskyt je totiž novodobou hrozbou pro primární porosty či diversitu fauny. Známe případy farmářů motivovaných k zabíjení orangutanů pro zamezení konzumace palmových výhonků. Někteří odborníci dokonce přirovnávají porosty palem k zelené poušti.

Druhým aspektem palmového tuku jsou zatím ne zcela prozkoumané zdravotní dopady. Na dlouhodobější zdravotní studie zatím nebyl příliš prostor, ale je prokázáno, že složení palmového tuku je velmi podobné vepřovému sádlu, a to včetně možných dopadů na cholesterol apod. Palmový tuk totiž neobsahuje žádný člověku alespoň trochu prospěšný tuk, ale pouze nasycené mastné kyseliny.

A co s tím můžeme udělat? Minimálně se ptejme výrobců trubiček o kolik zlevnily své výrobky, když přešli na nový levnější tuk, a také zda neuvažují o vrácení značky regionální produkt. Je možné, že je jako regionální vyvážejí do Indonésie. Současně by české společnosti prospěla osvětová kampaň, která poukáže na všechny aspekty masivního zneužívání palmového tuku nejen v trubičkách. Např. ve Francii či Belgii se již dnes výrobci předhánějí, kdo palmový tuk nepoužívá, čímž by se naši výrobci mohli inspirovat.

Výsledek dtestu trubiček zde:

https://www.dtest.cz/testy-vyrobku-440/test-horickych-trubicek-a-plnenych-oplatek

Informace o problémech produkce palmového oleje např. zde:

http://stoppalmovemuoleji.cz/info2.php

Autor: Ondřej Mirovský | karma: 37.81 | přečteno: 8059 ×
Poslední články autora