Ondřej Mirovský

Nejezme Nuttelu, aby Indonésie nemusela hořet!

15. 11. 2015 19:30:00
Ne, tento titulek není alarmistický, ale bohužel zcela reálný. Nuttela totiž obsahuje vysoké množství palmového oleje, který je nyní příčinou katastrofických požárů jihovýchodní Asie.

Zásadnější diskuse o příčinách a možných dalších dopadech využívání palmového tuku je zatím spíše okrajovým tématem. Přitom dopady pěstování palmy olejné jsou zásadní i bez požárů. Palmový tuk je navíc velmi nezdravý pro naše tělo. Bohužel palmový olej ale není jen v Nuttele, ale dnes již téměř ve všem.

Co je a kde se vzal palmový olej?

Palma olejná je tropický strom původem z Afriky, který byl, a stále je, masivně vysazován především v tropických oblastech jihovýchodní Asie k velkoprodukci palmového tuku. Ten jen potravinářským trendem posledních let, dnes se nachází v mnoha běžných potravinách, které denně spotřebováváme. Někde je ho méně, ale např. v Nuttelle tvoří tento tuk skoro polovinu celkové kalorické hodnoty. Pro potraviny má tento tuk jedinou výhodu – teplotní stabilitu, takže s ním například čokoláda neroztaje. Tím to ale končí.

Co na to náš cholesterol?

Velkým problémem palmového tuku jsou zatím ne zcela prozkoumané zdravotní dopady. Na dlouhodobější zdravotní studie zatím nebyl příliš prostor, ale již dnes je prokázáno, že složení palmového tuku je velmi podobné vepřovému sádlu, a to včetně možných dopadů na cholesterol. Palmový tuk totiž neobsahuje žádný člověku alespoň trochu prospěšný tuk, ale pouze nasycené mastné kyseliny. Někteří se shodují, že je v tomto ohledu druhým nejhorším tukem hned po másle.

Aby Indonésie již nehořela!

Klíčem k řešení je postupné omezení nekonečných monokultur palem v tropických oblastech. Rychlému šíření požárů právě přispívá monokulturní pojetí produkce, které je velmi málo odolné jakémukoliv vnějšímu vlivu. I my chceme pestrou českou krajinu, která je jednak krásná a současně odolná. To samé je nadějí pro Indonésii a Malajsii, kde je potřeba zabránit dalšímu ubývání primárních pralesů a omezit monokultury zaměřené na produkci jedné komodity.

To se ale nestane samo. Zásadní roli hrají výrobci potravin či kosmetiky, aby od využití palmového tuku prostě ustoupili. Pro firmy, které palmový tuk využívají ve výrobě, to bude jistě proces nelehký, ale nejsou tak dávno časy, kdy se palmový tuk ještě vůbec nevyužíval. Žádná revoluce nebude, pouze návrat ke stavu nedávné minulosti.

A co s tím můžeme udělat? Minimálně se hlasitě ptejme výrobců, do čeho všeho vlastně tuk dávají a proč? Také by nás mohlo zajímat, o kolik vlastně zlevnily své výrobky, když přešli na nový levnější tuk. Nebo si pouze navyšují zisk, a to pravděpodobně na úkor našeho zdraví?

Faktem je, že každý z nás má možnost ovlivnit, zda bude devastace na druhém konci světa pokračovat, či ne. Česká republika zatím bohužel není ve stavu jako je např. Francii či Belgie, kde se již dnes výrobci předhánějí, kdo z nich palmový tuk nepoužívá. Ale i u nás se najdou výrobci, kteří od palmového oleje ustupují, například Bohemia Chips. http://www.bohemiachips.cz/caste-dotazy/ Každý z nás má svou moc, která když se přemění ve společenskou potřebu, tak může změnit i běh věcí na druhé straně naší planety. Prosím využijme tuto šanci.

Autor: Ondřej Mirovský | karma: 28.70 | přečteno: 6681 ×
Poslední články autora