Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Konec levicového snu o Straně zelených

Zelení v parlamentních volbách propadli. Propadli jsme dokonce i pod výsledek z roku 2002, kdy se žádná kampaň nedělala, a přesto tehdy Zelení získali téměř o procento hlasů více než v letošních volbách.

O příčinách volebního pádu Zelených se již řeklo hodně. Matěj Stropnický se vzdal pozice předsedy a uzavřel tak kapitolu s názvem „Posun Zelených doleva“. Ta je po mém soudu hlavní příčinou celého neúspěchu. Samozřejmě vedle vnějších vlivů, jako jsou velká roztříštěnost poltického spektra a nástup populistických stran.

Zelení v ČR nejsou zelenými západní Evropy

Jedním z klíčových omylů vnímání českých Zelených je slepá úvaha o tom, že musíme přeci být jako naši západní kolegové. Ano, je to jednoduchý koncept, okopírovat program a komunikaci našich západních kolegů. Nicméně český historický kontext je úplně jiný. Environmentální hnutí v Československu se zrodilo jako boj za přírodu a čistý vzduch proti komunistickému systému, který ekologické aspekty průmyslové výroby dlouho na úkor zdraví obyvatel a přírody přehlížel a bagatelizoval. Logicky se tak formoval blok obyvatel, kteří bojovali proti komunismu, protože chtěli čistou přírodu, zdravé plíce a také svobodu pro politické vězně. Neboť spravedlnost a cit pro lidská práva je vedle ekologie druhým stěžejním aspektem zeleného hnutí. Tuto náladu společnosti dobře podchytil v letech 2005 a 2006 Martin Bursík, kterému se podařilo v momentě malé konkurence na liberálním středu nabídnout zelenou alternativu, která získala širší podporu také z generace aktivistů proti systém před rokem 1989.

Do určité míry byl ale tento fakt důvodem neshod uvnitř Strany zelených, která podle některých tehdy udělala příliš mnoho „pravicových“ kompromisů, a to vedlo k eskalaci vztahů uvnitř strany, která byla vidět i navenek a vysloužila nám nálepku rozhádané strany. Která strana ale není do určité míry uvnitř rozhádaná? Eskalace vztahů bohužel vedla i k ostudné „podpoře“ volby Václava Klause prezidentem ČR. Definitivní ostudou byla účast na neslavném pádu Topolánkovy vlády, na němž se podíleli i někteří nynější členové a členky SZ.

Následný vývoj Zelených po odchodu Martina Bursíka byl spojen s Ondřejem Liškou, kterému se povedlo stranu stabilizovat. Držením středového kurzu nás sice do sněmovny nedostal, ale volební výsledek nad 3 % garantoval možnosti fungování strany na všech úrovních, dokonce se díky dojednávání koalic dařilo uspět v senátních volbách. Ondřej Liška z čela strany odešel po neúspěšných volbách do Evropského parlamentu a otevřela se příležitost pro jiné směřování strany. Směřování, které se sice začalo více blížit západním zeleným, ale šlo proti kontextu a reáliím českého prostředí.

Levicový komunikační pád

Matěj Stropnický na sjezdu v lednu 2016 pochopil svou životní šanci a uspěl v kandidatuře na předsedu. Někteří delegáti tehdy říkali, že přece není co zkazit a že Zelení potřebují výraznou tvář v čele. Bohužel se ukázalo, že bylo co zkazit a že výrazná tvář v čele je sice dobrým tahem, ale nedoprovázela ji jasná komunikace navenek, která by byla v souladu s programem strany, a zejména tématy, jež zajímají voliče, kteří uvažují o volbě Zelených. Matěj Stropnický se namísto státnického smiřování a chytré komunikaci témat po prvním roce předsedování zařadil do kategorie nesympatického a spíše negativního radikála. Teze o omezování létání, nezřetelný postoj vůči NATO, neschopnost jasného a včasného vymezení se vůči Zemanovi či neschopnost jasné veřejné podpory Tibetu při návštěvě čínského prezidenta v roce 2016 bohužel stačily k tomu, aby nás liberální střed přestal poslouchat, zatímco žádný levicový volič nepřišel. Volební kampaň pak ve finále zřejmě fungovala spíše kontraproduktivně, kdy smířlivý tón a neutrální témata byla radikální postavě mezi lídry kandidujících stran málo uvěřitelná. Výsledek 1,46 % tak spíše reflektuje celé období předsedování Matěje Stropnického než volební kampaň. Ostatně v rámci kampaně v ulicích Prahy byla osoba předsedy dotazem každého druhého kolemjdoucího. Realitou je současně i fakt, že lidé nečtou volební programy, ale rozhodují se často podle mediálních zkratek, názorů kamarádů a sousedů a podle dojmů. A tomu se musí podřídit i komunikační styl programu – jasně, stručně a bez radikalismů komunikovat důležitá témata. Nepochopení tohoto zásadního zadání je dalším dílkem do mozaiky levicového pádu Strany zelených.           

Kam dál se Stranou zelených – komunální přežití  

A kam dál mají kráčet Zelení? Pro možnost restartu je nutný také restart v nejužším vedení strany. V lednu budeme volit nové předsednictvo a s ohledem na výše uvedené je nutností, aby nové vedení bylo především týmem, který se nedívá doprava ani doleva, ale zcela pragmaticky změní kurz komunikace zelených témat navenek. Méně ideového vyhrocení a více zápalu pro skutečně zelená témata a hodnoty. V roce 2018 je totiž zásadním úkolem obhájení pozic v komunálních volbách. Komunální politici totiž tvoří základ zeleného know-how, proto bude na novém vedení vdechnout cca 300 komunálním zastupitelů naději, že má smysl pokračovat dál. I proto by mělo nové vedení být mixem zkušených komunálních tahounů společně s tematicky vyprofilovanými osobnostmi. Toto vedení se také musí shodnout na základních politických konturách politického stylu Zelených pro roky 2018–2019 nad rámec komunálních voleb. Vycházet bychom měli dle mého názoru z těchto bodů:

  • pravo-levé vnímání politiky je překonané,
  • jsme především Zelení, nikoliv levicoví nebo pravicoví,
  • hodnotový základ Zelených vychází z ochrany životního prostředí, sociální spravedlnosti a důrazu na lidská práva (a také práva zvířat),
  • Zelení jsou hradbou proti narůstajícímu populismu a xenofobii,
  • Česká republika jednoznačně patří do NATO a je hrdým členským státem Evropské unie.

A s tímto budovat širší koncept naší veřejné komunikace. Zásadní změna naší komunikace je, myslím, jedinou nadějí na budoucnost Zelených; a řekněme si to upřímně, jde o hodně. Zelení jsou se svým důrazným akcentem na otázky životního prostředí opravdu hodně potřeba.

Autor: Ondřej Mirovský | čtvrtek 7.12.2017 8:12 | karma článku: 19,24 | přečteno: 1302x
  • Další články autora

Ondřej Mirovský

30 km/h v Praze? ANO a sakra rychle! Protože na každém životě záleží.

Zóny 30 jsou nedílnou součástí dopravní politiky mnoha měst, která jasně vidí zásadní rozdíl v dopadech na život a zdraví chodce při nehodách při 50 km v hodině a 30 km v hodině.

2.9.2021 v 13:44 | Karma: 13,32 | Přečteno: 1359x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Ondřej Mirovský

Štvanice Prahy 1 proti kolům je mezinárodní ostudou

Návštěvníci z celého světa žasnou – na dlažbě v centru Prahy jsou nově ohyzdné bílé čáry se škrtnutým symbolem jízdního kola. Vrcholí agresivní tažení městské části Praha 1 proti cyklistům.

16.7.2018 v 19:05 | Karma: 14,41 | Přečteno: 607x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Ondřej Mirovský

Jak zachránit Libeňský most? Postavit nový most do Karlína a Libeňský most opravit

Libeňský most, který spojuje Prahu 7 a 8, se stal bohužel politickou rozbuškou současné situace v Praze a přitom to tak být nemuselo. Stačilo dodržet platné usnesení z roku 2016 k jeho rekonstrukci.

16.5.2018 v 14:09 | Karma: 14,98 | Přečteno: 437x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Ondřej Mirovský

Sdílené auto do každé rodiny

Praha je plná aut. Přestože mnoho pražských rodin již jedno auto má, nemálo z nich plánuje pořídit druhé. A to i přes to, že v Praze se rezidentům neparkuje všude úplně pohodlně a zóny stání negarantují a ani nemohou garantovat.

14.5.2018 v 20:14 | Karma: 11,18 | Přečteno: 631x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Ondřej Mirovský

Vlk se nažral a koza zůstala celá

Česko vyhostí tři ruské "diplomaty", ve skutečnosti pracovníky ruských tajných služeb. Ukázkové vrtěti psem v podání A. Babiše a Stropnického resortu. Klíčovým konzultantem tohoto kroku nebyla britská, ale spíše ruská ambasáda.

26.3.2018 v 16:54 | Karma: 17,31 | Přečteno: 819x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Opilé policisty, kteří napadli dívku před nočním barem, inspekce obvinila

25. dubna 2024  10:35

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) obvinila policistu a policistku, kteří napadali v...

Rozepře o důchodové reformě i ústavní žaloby. Mluví stínová vláda hnutí ANO

25. dubna 2024  10:15,  aktualizováno  10:34

Přímý přenos V atriu Poslanecké sněmovny probíhá tisková konference stínové vlády hnutí ANO. Poslanci zřejmě...

Party na veřejných záchodech. Vandalové si přinesli televize, okna zakryli dveřmi

25. dubna 2024  10:34

Veřejné toalety u náměstí 1. máje a Malé ulice v Mimoni se staly místem bujarého setkání. Účastníci...

Langšádlová končí jako ministryně pro vědu a výzkum, oznámila TOP 09

25. dubna 2024  8:08,  aktualizováno  10:15

Helena Langšádlová z TOP 09 končí ve vládě Petra Fialy. „Předsednictvo TOP 09 děkuje ministryni pro...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 33
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1450x
Radní MČ Praha 7 pro oblast dopravy.

Člen dopravního výboru hlavního města Prahy. 

  

Seznam rubrik