Ondřej Mirovský

Jak zachránit Libeňský most? Postavit nový most do Karlína a Libeňský most opravit

16. 05. 2018 14:09:26
Libeňský most, který spojuje Prahu 7 a 8, se stal bohužel politickou rozbuškou současné situace v Praze a přitom to tak být nemuselo. Stačilo dodržet platné usnesení z roku 2016 k jeho rekonstrukci.

V roce 2017 zpracovala respektovaná instituce Kloknerův ústav studii, která jasně říká, že jsou dvě možnosti - oprava nebo nový most. Osobně preferuji úctu k hodnotným stavbám a pokud je šance na opravu, tak nemáme váhat. O to více o klenotu kubistické architektury.

Chtějme nový Karlínský most!

Bez ohledu na to, zda se nakonec most opravdu opraví anebo nedej bože zbourá, tak budeme potřebovat náhradní dopravní řešení, protože spojení Prahy 7 a 8 je přes most zásadní. Na základě podnětu Prahy 7 rada hlavního města Prahy zadala nedávno úkol hledat technické řešení provizorního mostu s tím, že to ale dle názoru Technické správy komunikací může stát třeba i 200 milionů Kč.

Do věci se ale vložil také kolegové z IPR a otevírají téma stavby nového mostu do Karlína, se který se dlouhodobě počítá, ale příliš se na něm nepracuje. Jeho výhodou je umístění zhruba v polovině mezi Hlávkovým a Libeňským mostem a především jde o možnost jak nemuset stavět most provizorní, ale definitivní.

Osobně se domnívám, že právě toto řešení je optimální a je potřeba napnout síly k tomu, že Praha na zbytečně zpolitizované debatě o Libeňském mostě „vydělá“ dvakrát – bude opraven most Libeňský a současně budeme mít nový most, třeba se jménem Karlínský.

Autor: Ondřej Mirovský | karma: 14.98 | přečteno: 437 ×
Poslední články autora